Mine erfaringer med enkeltemner på uio

Hei fine! Velkommen til et nytt innlegg her. Så utrolig hyggelig å få gitt inspirasjon på bloggen med innleggene mine som jeg skrev for et år siden. Det er akkurat det jeg tenkte var utrolig fantastisk med bloggen. Det er utrolig koselig å høre at folk blir inspirert av utdanning via bloggen og at det finnes andre muligheter som kan være ekstra eller i stedet for friår. Det finnes også utallige mange muligheter der ute på hva som man kan gjøre. Jeg kommer definitivt til å skrive hva slags andre muligheter som finnes der ute, som både koster penger og muligheter som ikke er så dyrt. Dette kan også være utdanning relatert og trivsel. Hva man kan gjøre i friåret enn å jobbe? Eller hva slags jobber som finnes der ute for forskjellige aldere. 

MEN dette innlegget så skal jeg skrive om min erfaring med enkeltemne siden jeg fikk spørsmål om akkurat dette via instagram DM. En liten disclaimer; Beklager om jeg ikke svarer med en gang fordi nye meldinger kommer som forespørsler. Hvert fall i det siste har jeg vært glad for denne funksjonen fordi det har bare vært mange randomme folk som skriver “hi! og bli kjent og jeg er vakker og møtes osv osv…” ikke interessert i sånt… Jeg har kjæreste og jeg har det bra. 

Enkeltemne på UIO var en så fin erfaring for å finne ut av hva jeg ville studere uten å ta et halvt år fri. Samtidig var jeg satt under som fulltidsstudent og hadde obligatoriske og ikke obligatoriske forelesningen som jeg kunne gå til. 

Den første tingen jeg synes var bra med dette var at jeg kunne utforske hva jeg ville studere videre. Jeg måtte ha skole for å motiveres til å fortsette med utdanningen min. Personlig vet jeg selv at hvis jeg hadde gått ut i fulltidsjobb i den perioden så ville det vært veldig vanskelig å gå tilbake igjen på skolebenken. Mens andre, også vennene mine som har tatt friår og jobbet føler enda mer motivasjon fordi de har fått pusterom og vet hva de vil. Eller tatt opp fag eller reist. 

Så det aller første som skjer når man søker til enkeltemne er at du må søke om studieplass. Dette har en annen dato enn samordna opptak så du må sjekke på uio sine nettsider når du kan søke. Etter det så må man vente på datoen som blir publisert om når du kan vite om hvilke fag du kan velge mellom. 

Veldig populære fag som jeg la merke til var business og hvert fall introduksjonsfag. Dette er altså fag som starter med 1000 etter eller annet. Jo høyere tall, jo vanskeligere blir det. Dette la jeg fort merke til når jeg hadde skrevet meg opp på BIO3000 elns. Dette var Biologi for “videregående” og da trodde jeg at de mente videregående, men de mente egentlig ADVANCE som i viktig å ha forkunnskaper med 3 år i biologi på universitetet. oii da… men det ordnet seg fordi jeg fikk snakket med professoren og det var plass i biologi introduksjonsemne. 

En liten side kommentar igjen er å tenke på at mange av disse fagene kan være krevende fordi man basically tar en plass som en annen student ikke vil ha. Dermed var det mye ledige plasser på språk og engelsk faglige og finans som er til 3 årig på bachelor. På noen av fagene var det “anbefalte forkunnskaper” og da står det som regel hva som man burde ha eller kreves å ha for å i det hele tatt få lov til å skrive seg opp. Krever vil da bety at du ikke alltid kan skrive deg opp på vanskelig fag fordi man må ha hatt et fag før det faget for å bygge videre på et neste fag. 

Dette var de type fagene som var ledige når jeg søkte, men det forandret seg hele tiden og det er forskjellig hvilke fag som er ledige til høsten versus våren. Jeg søkte på det som var til våren. Fagene var for eksempel comparative politics, international commercial law, finans, innføring i økonomi elns, språk som nederlandsk, russisk, tror det var en del kultur historie, mye fysikk og litt kjemi og noe biologi. Jus var som regel på engelsk bare. Det er hvertfall noe av det jeg kommer på nå, men ja dette er en stund siden. 

Ja … man blir stressa på dagen når man skal skrive seg opp. Vær klar til å skrive deg opp ellers så får du ikke det enkeltemne du ønsker deg. Klokka var 09.00 på slaget og listen kom ut og i det jeg hadde bestemt meg så hadde noen plasser allerede blitt tatt. Mitt tips er å lage en liste av fag du kan tenke deg. Som “okey HVERT FALL DETTE”, men oppdater siden hele tiden fordi folk ombestemmer seg osv og dette kan være i løpet av noen få sekunder. 

Enkeltemne gir deg studiepoeng, men er ikke en full bachelorgrad. Jeg vet om venninner som tar det ekstra ved siden av studie for å kunne bytte bort noen av de andre fagene hun ikke vil ha og ta dermed enkeltemne poenge til å fylle opp på fagene hun da mangler eller trenger. Dette kommer selvfølgelig ann på hvilke studiet du tar for mange av bachelorene har obligatoriske fag som man må ha for å kunne få bacheloren. 

Når du kommer inn på nettsiden for enkeltemne så har de 3 steps. De kan du lese HER 
Man må søke om studieplass på samordnaopptak og når du har fått plass så kan du skrive deg inn 21.aug kl.9. I følge UIO siden. 

Jeg tok 40 studiepoeng og jeg har tidligere skrevet mer om det på bloggen. Det som er risikoen med å ta flere fag er at timeplanen kan krasje og da kan du ha to forelesninger samtidig, noe jeg hadde en gang i blant. StudenWeb sier ifra om eksamen er på samme dato fordi da kan du ikke skrive deg opp på de emnene. Du må velge en av dem. 

Dette ble et langt innlegg, men jeg håper at det hjalp litt til deg som tenker på å ta enkeltemner. Om det skulle være noen spørsmål så skriv i kommentarfeltet. Da får jeg en notifikasjon og jeg svarer på bloggen. Min instagram er @alissa._c så gjerne også send DM. 

Vi blogges <3 
//A 

#enkeltemne #uio #enkeltemnerpåuio #utdanning #alternativ #friår #skole #eksamen #erfaringmedenkeltemne #mineerfaringer #uio #universitetetioslo #oslo 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg